در دنیای طراحی، کاربران همانند خدایان سختگیری هستند که باید همه چیز در راستای خواسته آنان باشد. امسال نیز مانند چند سال اخیر طرحهای مینیمال در صدر محبوبترینهای حوزه UI/UX هستند.
واژه مینیمال به معنای حداقل یا کمینه است که در حوزههای مختلفی از جمله هنر، موسیقی، معماری و طراحی به کار میرود. مینیمال بر حفظ سادگی ، افزایش کارایی و حذف عناصر غیر ضروری تمرکز دارد. هدف آن ایجاد تجربه کاربری دلپذیر و بدون حواس پرتی است.
عناصر کلیدی در طرح مینیمال:
- رنگهای محدود: انتخاب یک پلت رنگی مناسب که به ایجاد هارمونی و زیبایی کمک کند.
- فونت های ساده: فونتهای خوانا و ساده، در زبان فارسی فونت وزیر و ایران سنس برای طراحی داشبورد مدیریتی مناسب هستند.
تصاویر و گرافیکهای ساده: استفاده از تصاویر و گرافیکهای ساده و بدون جزئیات اضافی
تمرکز بر عملکرد: باید به گونه ای باشد که کاربر به راحتی به اطلاعات مورد نیاز دسترسی پیدا کند.
با ترکیب طرحهای مینیمال و خلاقانه با تئوری گشتالت و روانشناسی رنگها میتوانید داشبوردی با طرحی ساده، شیک، مدرن و کاربرپسند طراحی کنید.
حرفه ای جلوه کنید!
پلت رنگی مناسب داشبورد مدیریتی
انتخاب پلت رنگی مناسب، همانطور که در روانشناسی رنگها عنوان کردیم بسیار مهم است. انتخاب اشتباه رنگ باعث قضاوتهای غیر واقعی درباره طرح شما میشود. از طرفی رنگ، بسیار سلیقهای است و هر فرد سلیقه منحصر به فرد خود را دارد.
یکی از نکاتی که باید قبل از طراحی داشبورد به آن توجه کنید سلیقه شخصی کافرما یا مدیرتان است. همچنین گاهی اوقات شما برای یک سازمان یا برند خاصی کار میکنید که صاحب لوگو و سایت خاصی است. قبل از طراحی داشبوردهای مدیریتی کافی است که در اینترنت تحقیق کنید. معمولا رنگهای بکار برده شده در لوگو و سایت و ... رنگهای مورد تایید مدیران است، از بین آنها 3 تا 4 رنگ را که یکی از آنها رنگ گرم باشد انتخاب کنید تا بعد بتوانید برای نکات خاص که توجه بیننده را میطلبد از آن استفاده کنید.
رنگهای با شدت روشنایی بالا استفاده نکنید. در صورتی که اصرار دارید از این رنگها استفاده کنید از یک فیلتر خاکستری بر روی آن استفاده کنید. هر چند که استفاده از این رنگها بسیار جذاب هستند اما هنگامی که بیش از اندازه استفاده شوند، چشم بیننده را آزار میدهند.
در تصویر زیر هر دو پلت یکی هستند اما در یکی از فیلتر خاکستری استفاده شده است تا از شدت روشنایی بکاهد. این نکته در طراحی های داشبورد بسیار کاربردی است.
میتوانید از سایه (sshadow) برای بولد کردن مطالبی که مهم است استفاده کنید:
بهتر است در پس زمینه اصلی داشبورد و نمودارها از عکس استفاده نکنید. اینکار باعث سردرگمی و توجه به مطالب غیر ضروری میشود.
آیکونها
گاهی اوقات یک تصویر از یک متن نوشتاری بسیار گویاتر است. مانند علامت خطر، تابلوهای راهنمایی و رانندگی و ... این موضوع در مورد داشبوردها نیز صادق است. آیکونها علاوه بر ایجاد جذابیتهای بصری با حذف متنهای غیر ضروری، استفاده بهینه از فضای کاری را امکانپذیر میکنند.
مانند آیکون علامت خطر، خانه، راهنما، رفرش، ....
پس از مدتی کار کردن در این حوزه، ممکن است به یکسری از داشبوردهایی مدیریتی علاقمند شوید. ولی به یاد داشته باشید همه چیز در طراحی به خواسته و نگاه کاربران نهایی برمیگردد نه علاقمندی شخصی شما. از تک بعدی شدن اجتناب کنید و همیشه خود را بروز نگه دارید.
تا اینجا، مطالبی در مورد رویکرد کلی و نکات مهم در طراحی داشبوردهای مدیریتی را بیان کردیم. به عنوان متخصص حوزه BI شما نیازمند مهارتهای بسیار زیادی هستید.
در پستهای بعدی با ما همراه باشید تا با طراحی اولین و پرکاربردترین نمودار داشبوردهای مدیریتی "نمودار میله ای" بصورت عملی وارد محیط پاور بی آی شویم.